یکی از مباحث مهم در سئو محلی یا لوکال سئو، موضوع دایرکتوریهاست. دایرکتوری ها برای مدت زیادی است به عنوان یکی از فاکتورهای بهینهسازی موتورهای جستجو و سئو سایت محسوب میشوند. اما آیا هنوز هم با توجه به آپدیتهای گوگل، کارآمد هستند؟ و میزان تاثیر آنها در وب فارسی چقدر است؟
بررسی این سوالها و بسیاری سوالات و ابهامات دیگر در مورد Directoryها موضوع این مقاله تاپسئو است. با ما همراه باشید.
دایرکتوری چیست؟
در مقالهی سئو محلی چیست؛ فهمیدیم که لوکال سئو چیست و چرا اهمیت دارد. یکی از کارهایی که برای بهبود سئو محلی میتوان انجام داد پرداختن به همین دایرکتوری لیست هاست.
قبل از اینکه به موضوع میزان کارآمدی دایرکتوری ها بپردازیم بهتر است نگاهی کلی به چیستی آن داشتهباشیم. به گمان بسیاری دایرکتوریها وبسایتهایی هستند که لیستی از سایتهای دیگر را در خود جای دادهاند و یکی از راه های افزایش بازدید سایت، معرفی آن به دایرکتوری لیستها است.
سایتهای دایرکتوری، اطلاعات جامعی از کسب و کارها شامل آدرس، شماره تلفن، آدرس سایت، آدرس شبکههای اجتماعی، ساعات کاری، اطلاعات مربوط به محصولات و خدمات، تصاویر و… را بصورت دستهبندیشده در اختیار کاربر قرار میدهند.
چرا دایرکتوریها به وجود آمدند؟
در روزهای ابتدایی پیدایش اینترنت، برای دسترسی به وبسایتها باید نام دامنهی آنها را بهخاطر میسپردید. چرا؟ چون گوگل وجود نداشت. با رشد روزافزون اینترنت و رویکارآمدن وبسایتهای جدید به خاطر سپردن نام تعداد زیادی سایت شدنی نبود.
اینجا بود که چند مهندس باهوش در یاهو ایدهی لیست کردن اسامی وبسایت ها را مطرح کردند و به این ترتیب دایرکتوری ها به وجود آمدند. به این ترتیب کاربر فقط یک وبسایت را به خاطر میسپرد: یاهو!
قبل از پیشرفت موتورهای جستجو و روی کارآمدن گوگل، دایرکتوری ها در واقع خود اینترنت محسوب میشدند.
اما وقتی تعداد سایت ها خیلی زیاد شد، جستجوی سایت دلخواه در میان آنهمه دسته کار چندان آسانی نبود؛ و اینگونه بود که موتورهای جستجو پدید آمدند. در حال حاضر تنها کافی است که کلمه کلیدی را تایپ کنید و لیستی از بهترین نتایج را از موتورهای جستجو به دست آورید تا اینکه به جستجوی دستههایی بپردازید که بهترین وبسایت ها را دارند.
آیا عمر دایرکتوریها به پایان رسیده است؟
در اینکه محبوبیت دایرکتوریها به مرور زمان از بین رفته است، شکی نیست. اما شکل استفاده از آنها متفاوت شده و اهمیت زیادی در سئو محلی پیدا کرده است. همچنین از دایرکتوریها برای ساخت لینک نیز استفاده میشود.
مشکلات دایرکتوری ها برای سئو
از آنجا که از دایرکتوری ها بصورت کلاه سیاه 🐱👤سوءاستفادههای زیادی در لینکسازی و سئو شدهاست، رویکرد خوبی نسبت به آن وجود ندارد. با این حال، داستان به همینجا ختم نمیشود.
گوگل سرانجام دریافت که بهترین راه برای مقابله با موضوع اسپم دایرکتوریها، جریمه افرادی است که از فهرست راهنما به عنوان راهی برای بهبود رتبه سایت خود استفاده می کنند. یکی از بهروزرسانی های مهم در راستای این هدف، الگوریتم Penguin بود.
در حال حاضر لیستهای دایرکتوری تاثیر بسیار کمی در سئو سایت شما دارند و در برخی موارد هیچ تاثیری نخواهند داشت و بهتر آن است روی تولید محتوا و چگونگی تعامل با مخاطب سرمایهگذاری کنید.
پس اگر بخواهید الگوریتمهای گوگل را با دایرکتوریها فریب دهید، وب سایت شما مجازات خواهد شد.
اما این مطلب به این معنا نیست که اگر سایت خود را در یک دایرکتوری ثبت کنید حتما مجازات خواهید شد. اگر سایت مناسبی با آتوریتی بالا و بکلینکهای باکیفیت یافتید، حتما از آن استفاده کنید.
شاید در لیست بکلینکهایتان به تعداد زیادی لینک برخورده باشید که هیچ ارتباطی به سایت شما ندارند(مثلا از سایت الکسا و…) اینگونه پیوندها در واقع نوعی از دایرکتوری هستند.
برخی از متخصصین سئو تعصب خاصی روی از بین بردن این لینکها دارند. در حالی که پیشنهاد ما به شما این است که با علم به چگونگی Disavow کردن اینگونه لینکها، کاری به آنها نداشتهباشید؛ چراکه برای گوگل اهمیتی ندارند و حتی گوگل آنها را کراول هم نمیکند.
سئو محلی و دایرکتوریها – Local SEO and Directory listing
وقتی نوبت به سئو محلی می رسد، تنها جایی است که کاربران هنوز هم برای یافتن مکان مناسب از فهرست ها یا دایرکتوریهای مشهور بازدید می کنند. برای مثال، گوگل مای بیزنس Google My Business یکی از معروفترین دایرکتوریهای کسبوکار است که متاسفانه در ایران قابل دسترسی نیست.
با وجود اینکه کاربران Reviewها را میخوانند و با بررسی و مقایسهی آنها، کسبوکارهای برتر را پیدا میکنند. اما در اکثر مواقع فقط به سراغ بیزنسهای برتر (کسب و کارهایی که توسط Google My Business در جستجوی محلی و Google Maps لیست می شوند) رفته و انها را انتخاب میکنند زیرا معمولاً بهترین نتایج هستند.
نکتهی طلایی در دایرکتوریها، Relevancy یا ارتباط است. اگر وبسایت شما با لیست دایرکتوری مرتبط باشد، برای سایت شما مفید خواهد بود.
مزیت دایرکتوریها در سئو محلی
موتورهای جستجو در شناخت هدف واقعی کاربران بسیار هوشمند شدهاند و دایرکتوریهای معتبری چون Yelp و Angie’s List بازدید مستقیم خود را از دست دادهاند.
اما سهم سئو محلی در این میان بسیار بالاست. هنگامی که مشتری بالقوه به دنبال یک بیزنس تصادفی است، – اگر نه مستقیم ، حداقل از طریق نتیجه دایرکتوری به سایت شما میرسد. بنابراین دایرکتوریها همانطور که از برخی جهات به نظر قدیمی میرسند، اما هنوز هم در مسیر سفر خرید مشتری مهم هستند.
چند مثال از دایرکتوریهای معروف
برای مثال SoundCloud یک دایرکتوری برای موزیسینها محسوب میشود. اگر در حوزهی موسیقی فعالیت میکنید، می توانید به راحتی از پروفایل SoundCloud خود یک بک لینک بگیرید. هر از گاهی در حساب SoundCloud خود پست بگذارید، در آنجا مخاطب بسازید و در واقع از طریق آن پیوند به سایت خود ترافیک بفرستید.
مثال مشابه دیگر در این حوزه وبسلیت last.fm است. یکی دیگر از سایتهای local listing سایت Yelpاست که مکان خوبی برای لیست کسب و کارهاست و محبوبیت زیادی دارد.دایرکتوریهای عمومی:
- Yelp
- Yello book
- local.com
- Finduslocal.com
سرویسهای اقتصادی:
- Wallehub
- Wiseradciser
- Trusted coice
سفر:
- Tripadvisor
- Discoverourtown
یکی از معروفترین سایت دایرکتوری لیتهای ایرانی http://peyvandha.ir میباشد.
راهای جایگزین گوگل مای بزنس در ایران
همانطور که در بالا اشاره کردیم سرویس محبوب Google My Business در ایران مسدود است. اما شما میتوانید به جای آن از دایرکتوریهای داخلی استفاده کنید؛ مثل: دانرو، دیتاشهر، پونز و …
همچنین میتوانید سایت و اطلاعات خود را در گوگل مپ نیز وارد کنید که کاربران بتوانند به سادگی به آن دسترسی داشته باشند.
نحوه ثبت اطلاعات ساست و کسبوکار در Google map
مرحله اول
وارد جیمیل خود شوید و سپس از آدرس www.google.com/maps وارد گوگل مپ شوید.
مرحله دوم
شهر و خیابان اصلی محل کار خود را وارد کرده و آن را جستجو کنید؛ و روی منوی سه خط کنار کادر روی گزینه Add a missing place کلیک کنید.
مرحله سوم
در نقشه بزرگ نمایش داده شده، حوالی محل کار خود را مشاهده میکنید. تا حد امکان روی نقشه بزرگنمایی (زوم) کنید و سپس با نشانگر موس پین قرمزرنگ را به محل فعلی کسب و کار خود ببرید.
نکته: در پنجره Add a place قسمت Address را که ستاره دارد تغییر ندهید!
مرحله چهارم
در قسمت Add a place اطلاعات لازم را وارد کنید:
Name: نام کسب و کار، شرکت، کارخانه یا حتی موضوع فعالیت
Address: این قسمت را بدون تغییر و دستکاری رها کنید.
Category: باید به انگلیسی موضوع مربوط به کسب و کار خود را پیدا کرده و آن را انتخاب کنید..
Phone: تلفن ثابت یا همراه موردنظر خود را همراه با کد کشور و شهر وارد کنید.
Website: نام وبسایت را وارد کنید.
Hours: میتوانید ساعات کاری خود را وارد کنید
مرحله پنجم
در نهایت روی گزینه Submit کلیک کنید بعد از مدت کوتاهی، محل کار شما در گوگل ثبت شود. روند ثبت کسب و کار در گوگل از طریق ایمیل به شما اطلاع داده خواهد شد.
سخن آخر
به طور کلی، استفاده از دایرکتوریها منسوخ شدهاست، اما هنگامی که صحبت از مشاغل محلی و سئو محلی می شود، استفاده از آن میتواند مفید باشد. قبل از اینکه اقدام به افزودن سایت خود به لیست دایرکتوریها کنید از ارتباط محتوایی آن دو با هم مطمئن شوید تا نتیجهی مطلوبی کسب کنید.
نظر شما در مورد دایرکتوری(Directory) چیست؟ آیا تا به حال از آنها استفاده کرده اید؟ آیا هنوز از آنها استفاده می کنید؟ نظرات خود را با در میان بگذارید و اگر هرگونه سوالی در مورد سئو سایت و چگونگی پیشرفت کسبوکارتان دارید، با کارشناسان تاپ سئو در ارتباط باشید.